Historie, Franse sfeer en genieten van theater en kleinkunst.

 

Bloemenduel een operette van Steef de Jong
Zaterdag 28 November 2020, 20:15
Contact info@lebrocope.nl
STEEF DE JONG/ GROOTS EN MEESLEPEND PRESENTEERT:

STUDIOWERK #1

Bloemenduel
Een all female cast operette (voor twee heren)

STUDIOWERK is een nieuwe reeks voorstellingen van Groots en Meeslepend, speciaal gemaakt voor de eigen studio in hartje Haarlem. Voor STUDIOWERK gaat Steef de Jong steeds een samenwerking aan met iemand die hem inspireert.

Voor deze eerste STUDIOWERKvoorstelling heeft hij Louis van Beek gevraagd een libretto te schrijven. Zelf componeert hij de muziek erbij. Het resultaat is Bloemenduel, een all female cast operette voor twee heren. De schrijver en de componist presenteren hun operette aan het publiek, en spelen meteen maar alle rollen. Uiteraard met een grote dosis karton.

Parijs, 1892. Twee adellijke dames van hoog niveau zijn gevraagd om de bloemen te schikken voor een expositie over muziek en theater. De ene is prinses Pauline von Metternich (niet geheel toevallig de aartsvijand van Sisi), de andere is gravin Anastasia Kielmannsegg. Een meningsverschil over de bloemstukken leidt tot een heus duel. Twee duellerende dames, die dat, op aanraden van de scheidsrechter, vanwege infectiegevaar ook nog eens topless doen. Zonder dat ze het zelf wisten waren ze daarmee feministes avant-la-lettre, en had hun strijd een emanciperende werking. Dat mannen later hun erotische fantasieën op dit duel loslieten doet niets af aan het feit dat deze heldinnen hun tijd ver vooruit waren, en zich niets aantrokken van welke vooroordelen dan ook.

Louis van Beek is acteur, regisseur en schrijver. Hij is bekend van de veelgeprezen voorstellingen Mathilde en Soeur Sourire. Voor Mathilde werd hij genomineerd voor de Louis d’Or. In 2017 ging zijn eerste musical in première over chansonnière en diva Liesbeth List. Hij is daarnaast een veelgevraagd voorlezer van luisterboeken.
Steef de Jong maakte eerder onder andere De Modern Art Revue, Steef’s Operette Uurtje en Orfeo, een drama van karton. Zijn voorstellingen ‘ontvouwen’ zich letterlijk voor de ogen van het publiek. In 2017 ontving hij de Mary Dresselhuysprijs.

Tekst en spel: Louis van Beek
Compositie, decor en spel: Steef de Jong
Regie: Ina Veen
Locatie Le Brocope